Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Χαιρετισμός στην Εκδήλωση Βράβευσης επιτυχόντων μαθητών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας



Καθηγητής Ιωάννης Εμμανουήλ
Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών
 Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 

Ως εκπρόσωπος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να συγχαρώ τους βραβευόμενους μαθητές για την επιτυχία τους στους διαγωνισμούς της ΕΜΕ. Αγαπητά μου παιδιά, ξεχωρίσατε από τους συνομήλικούς σας, διαπρέποντας σε ιδιαίτερα απαιτητικούς διαγωνισμούς, τους οποίους επί σειρά ετών διοργανώνει με επιτυχία η ΕΜΕ.

Βέβαια, όπως συμβαίνει πάντα στη ζωή μας, η επίτευξη ενός στόχου δημιουργεί καινούργιες απαιτήσεις και αποτελεί το εφαλτήριο για νέες υψηλότερες προσπάθειες. Οι γονείς σας, οι καθηγητές σας αλλά και όλοι εμείς αναμένουμε από εσάς να χτίσετε πάνω σε αυτήν σας την επιτυχία και να αποτελέσετε λαμπρά παραδείγματα, τόσο για τους συνομήλικούς σας όσο και για όλη την κοινωνία. Η διαμόρφωση τέτοιων προτύπων αριστείας στο χώρο του πνεύματος είναι απαραίτητη για την πρόοδο της χώρας, καθώς επίσης και για την πολιτιστική της επιβίωση. Αλίμονο σε μια κοινωνία που δεν προάγει την αξιολόγηση και δεν επιβραβεύει την αριστεία. Ασφαλώς, αγαπητά μου παιδιά, η επιτυχία σας αυτή εγγυάται ότι έχετε όλες τις δυνατότητες για τη συνέχιση των σπουδών σας με επιτυχία, στη δευτεροβάθμια και αργότερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα Μαθηματικά είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας και αποτελούν το απαραίτητο υπόβαθρο σχεδόν για κάθε επιστημονική, τεχνολογική και οικονομική δραστηριότητα. Η Μαθηματική σκέψη μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτηση και επεξεργασία μοντέλων για την ερμηνεία πρακτικών αλλά και θεωρητικών προβλημάτων. Σήμερα, επιστήμονες μαθηματικοί θεραπεύουν ανάγκες στην εκπαίδευση, καθώς επίσης και ειδικές ανάγκες στην οικονομία, την έρευνα και την τεχνολογία. Με τη χρήση λεπτών μαθηματικών τεχνικών, μπορεί κάποιος να προσεγγίσει και να λύσει προβλήματα που εμφανίζονται στην καθημερινή ζωή. Η δυσμενής οικονομική κατάσταση που βιώνουμε επί του παρόντος καθιστά τέτοιες αναλυτικές τεχνικές ιδιαίτερα χρήσιμες. Είναι πλέον καθολικά αποδεκτή η σημασία των ποσοτικών αναλύσεων για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν ένα ευρύτατο φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Αυτή η καλλιέργεια της μαθηματικής σκέψης είναι η κύρια αποστολή του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο είναι στελεχωμένο με άρτια καταρτισμένους επιστήμονες, που έχουν κάνει λαμπρές σπουδές εντός και εκτός Ελλάδος. Πολλοί από τους συναδέλφους μου μάλιστα είναι ηγετικές φυσιογνωμίες στον κλάδο τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Μερικοί από αυτούς δε είχαν διακριθεί όταν ήταν στην ηλικία σας, αγαπητοί μαθητές, στους αντίστοιχους διαγωνισμούς της ΕΜΕ. Ως αποτέλεσμα του επιστημονικού κύρους των διδασκόντων, του σύγχρονου χαρακτήρα του προγράμματος σπουδών που προσφέρει και της ποιότητας των υποδομών που διαθέτει, το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών προτιμάται κάθε χρονιά από μερικούς από τους πιο προικισμένους αποφοίτους της Μέσης Εκπαίδευσης.

Από την άλλη όμως μεριά, λόγω της συνεχώς μειούμενης ύλης των Μαθηματικών που καλύπτεται στο Γυμνάσιο και το Λύκειο και της διαδικασίας για την επιλογή Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τους υποψηφίους, η πλειονότητα των νεοεισερχομένων φοιτητών στο Τμήμα Μαθηματικών δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να παρακολουθήσει το πρώτο έτος σπουδών. Αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη πολυπλοκότητα των προβλημάτων που, όπως προαναφέραμε, καλείται η σύγχρονη Μαθηματική Επιστήμη να επιλύσει, δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τη διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Μαθηματικών. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει την ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και την ΕΜΕ, η οποία γνωμοδοτεί προς το Υπουργείο για θέματα που αφορούν στη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής στο αντικείμενο.

Αναφερόμενος στην ΕΜΕ, θα ήθελα να αναφέρω ότι της αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για τη συνεχή της προσπάθεια να αναβαθμίσει τη Μαθηματική Εκπαίδευση στη χώρα, προσφέροντας με τον τρόπο αυτό μια πολύ σημαντική υπηρεσία στη νεολαία και την κοινωνία.

Τελειώνοντας αγαπητοί μαθητές, εύχομαι να είστε υγιείς, τόσο εσείς όσο και οι οικογένειές σας, και να εκπληρωθούν όλοι σας οι μελλοντικοί στόχοι. Συγχαρητήρια και πάλι για την επιτυχία σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.