Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Ξανά κατάργηση των Πρότυπων; Όχι είναι λάθος!!!

Δημήτρης Σακκάς,
τ. Σύμβουλος ΚΕΜΕ, Δρ. Φιλόλογος

Άρχές '80 καταργήσαμε, ως ΚΕΜΕ (*), στο οποίο και ο ίδιος συμμετείχα, τα πρότυπα σχολεία.
Ήταν μια λαθεμένη απόφαση. Ενημερώνομαι σήμερα για μια ανάλογη συζήτηση που γίνεται, με τόσο ανάλογα, με τα τότε, δικά μας, επιχειρήματα. Κι αυτό παρά τα 30 και πλέον χρόνια που έχουν περάσει.
H κατάργηση των προτύπων δεν έφερε ισότητα όπως επιθυμούσαμε και νομίζαμε. Το αντίθετο μάλλον. Οι εύποροι, που θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους μια καλή εκπαίδευση θα μπορούν πάντα να τα στείλουν σε καλά ιδιωτικά σχολεία. Κακώς νομίζεται ότι τα πρότυπα σχολεία είναι σχολεία για την ελίτ. Είναι σχολεία για τους αρίστους όλης της κοινωνίας. Με την κατάργησή τους, τους κλείνεται ο δρόμος για ανάδειξη, που η πολιτεία οφείλει να προσφέρει σε όλη την κοινωνία και ειδικότερα στα στρώματα εκείνα που έχουν τις λιγότερες ευκαιρίες. Πρώτα απ΄ όλα για το ίδιο το δικό της καλό και συμφέρον.
Ας μην επαναληφθεί το λάθος που κάναμε τη δεκαετία του '80 όταν για ιδεοληπτικούς λόγους πήραμε μια τόσο λαθεμένη απόφαση.

(*) το ΚΕΜΕ ήταν το Κέντρο Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμορφώσεως, πρόδρομος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που το αντικατέστησε το 1985.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.